Вие сте тук

Стевия - врагът на захарта

Публикувано от КОРЕН на 09/01/2013

Стевията (Stevia Rebaudiana) е многогодишно храстовидно растение, срещащо се в естествен вид в североизточен Парагвай и съседните области на Бразилия. Местните индиански племена – гуарани използват листата на стевия като подсладител.
Сладостта на стевията се дължи на съдържащите се в нея сладки вещества наричани общо стевиозиди (в чист вид те са около 200 пъти по-сладки от захарта), както и растителни липиди, полизахариди, витамини – А, С, В1, В2, Р, F, РР, каротин; флавоноиди – рутин, кварцитин, кварицитрин, апигенин и др.; микроелементи – калий, магнезий, цинк, мед, хром, селен, желязо, калций, натрий, аминокиселини и др.
Стевията оказва общо тонизиращо действие, възстановява силите след нервно и физическо изтощение и намалява процесите на стареене. Тя е незаменимо средство за болните от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет, т.к. стевиозидите стимулират секрецията на инсулина. Многобройни изследвания доказват, че при редовно използване на стевия се намалява съдържанието на захар, радионуклеиди и холестерол в организма, подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, укрепват се кръвоносните съдове и се нормализира кръвното налягане.Стевиозидите влияят положително върху дейността на черния дроб и задстомашната жлеза, предотвратяват образуването на язви в стомашно чревния тракт и го предпазват при прием на антисептични лекарства. Стевиозидите са изключително сладки и не съдържат калории. Устойчиви са на висока температура и не ферментират. За разлика от синтетичните подсладители и захарта те не само не вредят на зъбите и венците, но ги предпазват от кариеси, парадонтоза и разрушаване на зъбния емайл, както и не предизвикват глад за въглехидрати.

Стевията притежава и антимикробно и противогъбично действие, способства за извеждане на шлаките и солите на тежките метали от организма, подпомага нормализирането на обмяната на веществата, поради което е подходяща за включване в диети за отслабване.Поради високото съдържание на макро и микроелементи, витамини и множество други биологично активни вещества, тя се препоръчва за разнообразяване на хранителния режим на хора с еднообразно хранене, приемащи недостатъчно пресни плодове и зеленчуци и хранещи се предимно с термично обработени продукти.Стевията е абсолютно безвредна. Изследванията доказват липсата на токсичност и мутагенност на компонентите, съдържащи се в нея. Тя може да се използва всекидневно като заместител на захарта, като подсладител, който за разлика от другите подсладители е не само безвреден, но изключително полезен.

Най-големият консуматор на стевия е Япония. През 1954 г. тя започва да отглежда растението в оранжерии и го включва в програма за спасение на нацията от последствията от американските ядрени бомбардировки. Вече има 240 продукта, в които тя влиза. Дори представителствата на "Нестле" и "Кока Кола" там са сменили захарта и астарпама в продуктите си със стевия.
В момента стевията е одобрена като хранителна добавка в Южна Корея и е широко достъпна в Китай, Тайван и Малайзия. В САЩ широкото използване на продукцията от преработката на стевията е от 1995 г., а през 1997 г. Пентагонът обмисля да я включи в рационалното хранене на армията на страната.

Билката е мечтата на всяка жена, защото не съдържа и една калория, а подслажда многократно повече от захарта. У нас обаче тя не се отглежда масово. В Шумен я донася през 1978 г. сътрудник от Казанлък. До 1990 г. екипът работи по изследователски проекти и задачи. Икономическата криза след промените у нас обаче го принуждава да спре за известно време отглеждането на стевия.
Допреди 3 г., когато отново я възраждат. Дотогава са поддържали билката ин витро. Сега коренчетата престояват месец в епруветка, после нарязват коленцата и ги “клонират” в бурканчета. Напролет ги изнасят на полето. Литературните източници твърдят, че заради стевията “изгорял” шефът на FDA - комисията по лекарствата и храните в САЩ. Когато се предлага билката да бъде одобрена като хранителна добавка, той отказва. Макар американското законодателство да позволява билки, които са използвани до 1956 г. без да покажат странични ефекти, да се признават автоматично. Оказва се, че шефът на FDA е взел подкуп от производителите на изкуствен подсладител. “Твърди се, че 4 г. в САЩ унищожават билката и литература за нея. Точно преди да се забрани билката в САЩ, през 1990 г. в Китай се провежда IX симпозиум по проблемите на захарния диабет. Там стевията получава златен медал като едно от най-ценните растения, които способстват за повишаване нивото на биоенергийни възможности на човека и позволяват да води активен живот до дълбоки старини.

Как се отглежда стевията

Стевията се отглежда много успешно в страни които имат климат като нашия. Размножава се чрез семена и чрез вкореняване на резници. Семенното размножение е по-евтино при създаването на по-големи насаждения. Тъй като стевията е растение на късия ден повечето сортове започват да цъфтят през есента и семената рядко успяват да узреят. Именно забавения й цъфтеж при условията на дълъг ден, прави страните разположени далеч от екватора и същевременно имащи топъл климат много подходящи за получаване на високи добиви от листна маса . Също така, за да се образуват семена е нужно да има поне две растения, които да не са напълно еднакви генетически (т. е. да не са клонинги), в противен случай те не могат да се оплодят.

Може да я размножавате чрез вкореняване на клонки - отрязвате 10-20 см. клонка, премахвате листата от долните 1-3 възела (в зависимост от дължината на клонката) забивате я във влажна (не мокра) почва, и я захлупвате с нещо прозрачно (например срязана бутилка от безалкохолно с няколко пробити малки дупки за вентилация). Държите я на светло, но не на пряка слънчева светлина, при температура 20-25 градуса. Обикновено се вкореняват за 10-15 дни, като процента на вкореняване силно зависи от качествата на почвата, на която се отглежда майчиното растение (това, от което са взети клонките). Ако почвата не е достатъчно добра (като моята) процента на вкоренените е много нисък, дори и ако използвате хормони.

Ако се отглежда от семена, те се засяват за производството на разсад 60-70 дни преди последните възможни слани за района. Разсажда се след отминаването на тази опасност, по примерна схема 60 х 20-30 см. Грижите са стандартните - плевене и поливане при нужда. Когато се отглежда на малки площи често откъсват върховете на растенията, докато са около 10 см. По този начин растението развива повече стъбла.

Най-много сладки вещества се натрупват преди началото цъфтежа. Това е и момента, в който се прибира реколтата. Когато става дума за няколко растения трябва само да оберете листата и върховете, които също са качествени. Изсушават се възможно най-бързо.

Още полезна информация за стевията и от къде може да се поръча можете да намерите тук.

Категории: