Вие сте тук

Земеделие

Зеп Холцер и Холцеровата пермакултура

Публикувано от КОРЕН на 06/12/2012

Зеп Холцер (Sepp Holzer) е един от пионерите на пермакултурата в Европа и света. Неговата ферма "Краметерхоф", намираща се на 1100-1400 м надморска височина в австрийските Алпи над Залцбург и разпростираща се на 45 хектара площ, се води за най-голямото функциониращо пермакултурно стопанство в Европа. Още от 1952 в Краметерхоф се работи активно по законите и принципите на пермакултурата и стопанството е жив пример за това как чрез осъзнаването и прилагането на природните симбиози и взаимодействия човек може да постигне "невъзможното".

Стевия - врагът на захарта

Публикувано от КОРЕН на 09/01/2013

Стевията (Stevia Rebaudiana) е многогодишно храстовидно растение, срещащо се в естествен вид в североизточен Парагвай и съседните области на Бразилия. Местните индиански племена – гуарани използват листата на стевия като подсладител.
Сладостта на стевията се дължи на съдържащите се в нея сладки вещества наричани общо стевиозиди (в чист вид те са около 200 пъти по-сладки от захарта), както и растителни липиди, полизахариди, витамини – А, С, В1, В2, Р, F, РР, каротин; флавоноиди – рутин, кварцитин, кварицитрин, апигенин и др.; микроелементи – калий, магнезий, цинк, мед, хром, селен, желязо, калций, натрий, аминокиселини и др.

Биотор и червеният калифорнийски червей

Публикувано от КОРЕН на 09/01/2013

История, качества и приложение на биотор

Лумбрикокултурата или отглеждането на червен калифорнийски червей е позната още от древността. Първи, които са забелязали работата на гореспоменатите , са египтяните, живеещи по поречието на р. Нил. След столетия самият Чарлз Дарвин започва да изследва и изучава живота на червеите, пише трудове, които и днес се използват. През 1906 г. тексасецът Джордж Оливер, който използва трудовете на Дарвин, започва да се интересува от отглеждането на червеите и използването им и по изкуствен начин. След него започва интензивно отглеждане на същите, като се превръща в сериозен бизнес в Америка, Япония, Азия, а най-късно в Европа. Първата научна програма за получаване на Биотор от градински отпадъци започва през 1970 г. в Канада. В тази програма се характеризират различните червеи, които имат голямо значение за получаване на качествен Биотор.

Subscribe to RSS - Земеделие