Вие сте тук

Торф vs Кокосови влакна

Фондация "КОРЕН" - Блог - Торф vs Кокосови влакна

Теодор Иванов сподели с нас търсенето си на алтернатива на един безценен природен ресурс и опита си в отглеждането на балконска градинка с почвена смес с кокосови влакна. Торфът се образува при разлагането на торфен мъх и други блатни растения. За това разлагане са необходими хиляди години и подходящи условия в блата с висока влажност и липса на кислород.

Фондация "КОРЕН" - Блог - Торф vs Кокосови влакна

За торфа накратко

Торфът се образува при разлагането на торфен мъх и други блатни растения. За това разлагане са необходими хиляди години и подходящи условия в блата с висока влажност и липса на кислород. Днес огромни количества торф се добиват за използване в земеделието, горското стопанство и др. Торфът има свойството да задържа въглерод под водата и предотвратява освобождаването му в атмосферата като парников газ – въглероден диоксид. Това свойство му придава голямо значение в борбата с климатичните промени. Освен това той е част от местообитанията на много блатни видове растения, насекоми, земноводни и др. След добив торфа вече не изпълнява задържаща въглерод роля, а блатните местообитания изчезват.

Фондация "КОРЕН" - Блог - Торф vs Кокосови влакна

Ами кокосовите влакна?

Поради много бавното си образуване торфът е невъзобновяем ресурс, докато кокосовите влакна са. Те са остатъчен материал, получен от люспите на кокосовия орех при обработката му. За по-голямо удобство при съхранение влакната се компресират до кокосови тухли, които при накисване във вода за 15 минути увеличават обема си 8-10 пъти.

Предимства на кокосовите влакна в създаването на почвени субстрати

  • Биоразградими са, но се разлагат по-бавно от торфа, което увеличава времето, в което могат да се използват преди да бъдат подменени.
  • Задържат водата, но в същото време аерират почвата (задържат въздух), което е важно за корените на растенията.
  • Компактни и лесни за съхранение - компресирани са във формата на тухли преди да се накиснат във вода. Използват в пъти по-малко опаковка заради малкия си обем.

Създаване на почвен субстрат

Спазвайте съотношенията на съставките като заместите торфа с кокосови влакна (до 30% от съдържанието). Имайте предвид, че за създаване на почвен субстрат, използването само на кокосови влакна не е достатъчно, тъй като те не съдържат достатъчно хранителни вещества. В зависимост от изискванията на растенията, които ще отглеждате добавете компост, пясък, перлит, дървесна кора и/или други. Най-простият почвен субстрат може да направите от готов компост и кокосови влакна. Той е подходящ както за отглеждане на зеленчуци и билки, така и за тропически растения, папрати, фикуси, палми и различни видове балконски цветя като петуния, теменужка, бегония и др. Не е подходящ за отглеждане на орхидеи.

Снимки: Балконска градина на Теодор Иванов

Фондация "КОРЕН" - Блог - Торф vs Кокосови влакна
Фондация "КОРЕН" - Блог - Торф vs Кокосови влакна
Фондация "КОРЕН" - Блог - Торф vs Кокосови влакна
Фондация "КОРЕН" - Блог - Торф vs Кокосови влакна