Вие сте тук

Споделено компостиране

Фондация "КОРЕН" - Блог - Споделено компостиране

9 стъпки как да направим споделен компостер в квартала

Компостирането е древната магия на природата за превръщане на органичен “отпадък” в почва, която последно време започна да вълнува все повече градски хора.

Доказателството – свършващите за 2 дни места за нашите работилници “Компостирай у дома”, множащите се примери за създаването на станции за споделено компостиране из града – анонимни и не. Сред тях са пионерите от “Нашият квартал” и Ирена Събева, Студентската компостираща задруга, споделеният компостер на Благичка (Blagichka – zero waste) и още редица подобни примери. Картата sharewaste.com, която работи и в България, и тази, направена от Симона от Zero waste Sofia и момичетата от Студентски град. Както и фактът, че всеки ден се намира поне един човек във фейсбук групите “Компостирай у дома с Градски експериментариум” или “Нулев отпадък в България”, който да попита: “Как мога да компостирам и аз?”

Фондация "КОРЕН" - Блог - Споделено компостиране
Фондация "КОРЕН" - Блог - Споделено компостиране

А какво ни грабва толкова в компостирането?

Една от причините, със сигурност, е компостирането като пети стълб на философията за живот с нулев отпадък. Логично, всеки тръгнал по този път на устойчиво съществуване в даден момент си казва: “Дойде времето да започна И да компостирам!”

Моментът в повечето случаи идва, когато за пореден път съберем разделно пластмасата, метала, хартията и стъклото у дома. И когато вече не можем да си затворим очите за това колко голям процент от общите отпадъци всъщност са органични – кафе, чай, остатъци от плодове и зеленчуци, макарони и спагети, хляб… А те – все неща от природата, които защо да изпращаме на депото?

Тази идея ни отвежда до втората причина – липсва ни природата. А компостирането може да бъде един от най-истинските контакти с нея, който да си осигурим в градската джунгла. Това, обаче, е и уловката. Класическото компостиране за повечето от нас до момента не фигурира в графиците ни. Затова е и невероятно колко много хора проявяват интерес да компостират на терасата или в междублоковото пространство.

Като организация с мисия да подпомагаме развитието на устойчива култура в градовете и в отговор на големия интерес към споделените компостери, обръщаме специално внимание на нагласата и разбирането, необходими за реализацията на повече устойчиви градски компостери.

Стартова точка за организация на една станция за споделено компостиране е готовността да придобием още едно ново и полезно умение, което можем да превърнем в навик и да предаваме нататък.

След това няма как да не зададем въпроса: “Как да получа разрешение от Столична община?”

На този етап наредбите нито забраняват, нито разрешават компостирането на обществени места. Един от членовете гласи, че не можем да изхвърляме отпадъци на нерегламентирани за целта места, т.е. никъде извън контейнерите, поставени от общината. Само по себе си, обаче, компостирането не е изхвърляне и складиране на отпадъци, а контролиран процес, чрез който ги превръщаме отново в полезен ресурс. В допълнение, до 2019 г. самата община имаше програма за раздаване на обществени компостери.

За инсталирането на компостера на Блажка Димитрова (Blagichka – zero waste), ние също се допитахме до районната администрация, от която получихме един единствен съвет – да уведомим живущите в района и да подсигурим тяхното одобрение, защото самата община няма да създаде проблем, докато несъгласен съсед може да подаде сигнал. Това е и нашият съвет. Залепете информативни съобщения за намеренията си на позволените за целта места, потърсете обратна връзка от живущите наоколо и бъдете готови да ги убедите в полезността на начинанието и в това, че от ваша страна към компостера ще бъде подходено със специална грижа и внимание.

В този контекст следват нашите 9 стъпки за това как да направите споделен компостер в квартала.

Стъпка 1
Отговорете си на първи важен въпрос. Кой ще бъде the composter guy в групата? С други думи – кой ще бъде човекът, който ще следи какво и как се изхвърля в компостера? Кой ще го разбърква, полива или добавя суха материя при нужда? Кой ще грабне лопата пръв на пролет, за да извади готовия компост и да организира неговото оползотворяване, извозване или съхранение? Кой ще ни се обади на нас или ще пише в някоя от групите, ако се чуди какво трябва да прави? Вие ли сте този човек? И има ли съсед, с когото да обедините сили, за да споделите отговорността като за начало.

Стъпка 2
Превърнете този принцип в основен. Независимо от капацитета на компостера, той не е кофа за органичен отпадък, а компостер. Това е много важно, защото нашето градско съзнание е свикнало с нагласата, че когато кофата за боклук вкъщи се напълни, я изхвърляме в големия контейнер и друг се грижи за нещата по-нататък.

За компостирането, инициирано от нас, ние поемаме отговорността за целия процес, за живата система, наречена компостна купчина. Това, което изхвърляме, е това, което ще пожънем на пролет. За този принцип написахме цяла отделна статия – Мастъри на баланса, vol. 1.

Стъпка 3
Подгответе се върху основна теория за компостирането. Започнете с въпроса – аеробно или анаеробно ще компостирате? Подгответе се и да разкажете на съседите за самия процес – какво е компостиране и какво се изисква от тях да правят?

Стъпка 4
Подгответе се с отговори на основни и “неудобни” въпроси, които хората несъмнено ще ви зададат. Например: “Компостерът не мирише ли”, “Компостерът няма ли да привлече животни и насекоми”, “Опасно ли е за децата и домашните любимци”, “Може ли да компостираме месо и млечни продукти” и т.н.

Стъпка 5
Открийте компостера, който искате. Вече можете да си купите пластмасов дворен компостер от почти всеки голям магазин с градинска секция и дори големите хранителни вериги. Ако искате да запретнете ръкави, ще откриете и десетки DIY идеи в интернет. Или пък ни пишете на нас (@UrbaCulture) ние можем да направим повечето от нещата с вас, както и да организираме обучение на входа заедно.

Стъпка 6
Направете бюджет и план.

Стъпка 7
Предложете темата за обсъждане в дневния ред на следващото събрание на входа/кооперацията или обявете такова на тема “споделено компостиране”.

Стъпка 8
Би било чудесно, ако успеете да спечелите поне двама съмишленици и одобрението на всички. Целта е “споделено компостиране”. Правим го, за да обогатим, освежим или създадем общност около компостирането близо до себе си.

Стъпка 9
Действаме по план. Най-добре той е да споделен. В него може да включите детайли като заключване на компостера с катинар или ограда, табела с инструкции, доставка на сух материал, график за поддръжка, срещи на компостиращите съседи, и т.н.

Различните варианти за управление на една компостна станция зависят от хората в групата и условията на средата. А това е тема, на която да посветим цяла блог статия. Затова ако решите да инициирате споделен компостер близо до вас, пишете ни! Най-лесно ще ни откриете в групата “Компостирай у дома с Градски експериментариум”.

Keep calm and compost on!

От Илона Ангелова, UrbaCulture и фондация “Корен”
Фондация "КОРЕН" - Блог - Споделено компостиране
Фондация "КОРЕН" - Блог - Споделено компостиране
Фондация "КОРЕН" - Блог - Споделено компостиране
Фондация "КОРЕН" - Блог - Споделено компостиране