Вие сте тук

Зеп Холцер и Холцеровата пермакултура

Зеп Холцер (Sepp Holzer) е един от пионерите на пермакултурата в Европа и света. Неговата ферма "Краметерхоф", намираща се на 1100-1400 м надморска височина в австрийските Алпи над Залцбург и разпростираща се на 45 хектара площ, се води за най-голямото функциониращо пермакултурно стопанство в Европа. Още от 1952 в Краметерхоф се работи активно по законите и принципите на пермакултурата и стопанството е жив пример за това как чрез осъзнаването и прилагането на природните симбиози и взаимодействия човек може да постигне "невъзможното".
Отворено писмо на Зеп Холцер към поелите отговорност в политиката, икономиката и науката можете да прочетете тук.

ЗЕП ХОЛЦЕР - Папата на Пермакултурата - Част 1
Филм за фермата "Краметерхоф"
Фондация "КОРЕН" - Зеп Холцер и Холцеровата пермакултура
ЗЕП ХОЛЦЕР - Папата на Пермакултурата - Част 2

Зеп Холцер е роден през 1942 година в Австрия в семейство на планински фермери. Още от ранна възраст той е наблюдавал кръговратите в природата с будно любопитсво, присъщо на всяко дете. Той е станал учен в истинския смисъл на думата - никога не е вярвал сляпо на казаното му в училище, а сам е изследвал околната си среда до намирането на логични обяснения. Добитото от природата знание в повечето случаи е било в разрез с това, което са казвали родителите и учителите му. Така той взима едно радикално решение, на което остава верен и до днес: да бъде коопериращ партньор с природата, който има цел в живота - да възобнови екологичния рай на Земята.
Който познава Зеп Холцер лично, може да почувства неговата автентична съпричастност към всичко живо.

В основата на работата на Зеп Холцер е водата. За него водата е най-големият капитал. От много години той работи като консултант по ренатурализирането на местности, намиращи се в критично състояние и възобновява водния и екологичния им баланс.
Филмът "ВОДАТА Е ЖИВОТ" разказва за един такъв проект в Тамера, южна Португания, където в суха и почти пустинна местност днес се намира малкък оазис.

ВОДАТА Е ЖИВОТ - ВОДОЕМЪТ В ТАМЕРА
Филм със Зеп Холцер и Бернд Мюлер