Вие сте тук

Компостирай у дома с Градски експериментариум

Градски експериментариум стартира като неформална инициатива през есента на 2018 г. Тя е израз на мечтата ни да създаваме по-благоприятна, сплотена и устойчива среда на живот в градовете.

Необходимостта да бъдем близо до природата, да я пазим, изучаваме и работим с нея тогава ни среща с философията за живота, наречена “пермакултура”, или “вечноделие” – любимият ни превод на български език.

Едновременно начин на мислене и холистичен подход за изграждане на устойчиви пространства и общности, където хора и природа съществуват в хармония – пермакултурата е нашето ръководство за балансиран и щастлив живот.

Както всеки успешен вечноделен проект, в Градски експериментариум се стремим да срещнем и обединим вместо да изолираме отделните хора, организации и пространства, с които заедно да създаваме необходимите условия за една устойчива общност.

Тук споделяме практична информация с екологична насоченост, организираме работилници и събития в сътрудничество с граждани и организации, загрижени за околната среда, и подобряваме пространства, така че да предразполагат хората към градивни взаимоотношения, повече комуникация, споделена отговорност, осъзнатост и грижа.

Защо го правим?

Както пермакултурата ни учи, в Градски експериментариум избираме да гледаме на проблемите като решения – започваме там, където сме, правим това, което можем, и креативно оползотворяваме наличните ресурси.

Стартираме като експериментатори с приложението на пермакултурата в градска среда. Учим се от действието, споделянето на процеса и взаимоотношенията, които градим между нас и останалите.

Вярваме в силата на колективната енергия и знаем, че е единствено въпрос на време и целенасочени усилия градовете ни да станат още по-пъстри, населени с усмихнати и загрижени един за друг и за природата хора.

Нашите ценности:

Нашата инициатива се основава върху трите пермакултурни етики:
1. Грижа за Земята
2. Грижа за хората
3. Споделяне на изобилието (идеи и ресурси)

Повече за инициати Градски експериментариум открий на Facebook страницата: City Experimentarium/ Градски експериментариум и в онлайн общността на инициативата: Компостирай у дома в градски експериментариум:
https://www.facebook.com/groups/702497163450217/