Вие сте тук

За хитрините отвъд компостирането, част I

Текст: Мадлен Зашева, Фондация “Корен”Нашата практика непрестанно ни среща с много различни хора, които намират част от себе си в грижата за природата, търсят решения за намаляване на ежедневния си отпадък, вярват в споделянето на знания и опит и допринасят за положителна промяна в заобикалящата ги среда. Водени от фундаменталната нужда от храна и стремежа да оставяме възможно най-малко отпадък след себе си, повечето рано или късно каним и компостера у дома.

А ние неведнъж сме разказвали за компостирането като процес, споделяли сме редица хитрини за справяне с възможните ситуации на дисбаланс и какво ли още не. Защото приключението, наречено градско компостиране, е изпълнено с изненади, тревоги, внезапни обрати, облекчения и доволство.

Фондация "КОРЕН" - Блог - За хитрините отвъд компостирането, част I

Но какъв може да бъде пътят на храната преди да стигне компостера? Защото той е на терасата или на двора, за да оползотворя хранителни и други зелени отпадъци като тяхна последна опция за добър край. А какъв по-добър повод да се вдъхновим на темата за намаляване количествата на изхвърлената храна от предстоящите Коледни празници? Вярваме, знаете какво имаме предвид.

Празничната трапеза е символ на изобилие, споделеност и семейни традиции. Забързаното ежедневие обаче ни е научило все повече да разчитаме на готови и полуготови ястия, заместващи традиционното приготвяне у дома. С любов и замах пазаруваме и подреждаме богати маси, които след празниците пълнят хладилниците ни с престояла храна и неоползотворени продукти.

Това ни кара да се запитаме – Коледа все още ли ни носи усещане за топлина и щедрост или е един от най-силните изрази на бързото и консуматорско общество, в което живеем? Затова в края на годината като време за поставяне на нови цели и лични предизвикателства, споделяме с вас някои простички идеи, с които всеки може да опита да бъде малко по-осъзнат в изборите си по време на коледните пазари. И така…

Време е за пазаруване! Но преди да се запътите към магазина…

Идея 1: Направете ревизия на шкафовете и хладилника си. Току виж там се е скрил някой буркан с печени чушки, пакет ориз или кори за баница, които сме купили преди половин година… Така ще си направите и равносметка какво всъщност консумирате ежедневно. Нашите приятели от “Твоята храна” имат чудесни хитринки за покупка и съхранение на хранителни продукти, така че да се минимизира изхвърлянето на годна за употреба храна. Силно препоръчваме да разгледате сайта им и да почерпите вдъхновение.

Фондация "КОРЕН" - Блог - За хитрините отвъд компостирането, част I

Идея 2: Направете списък за пазар. С малко време за предварително обмисляне и разписване на идеите за празнична вечеря, имате шанс да избегнете изкушението на десетките лъскави опаковки и коледни реклами по рафтовете. Списъкът помага да спестим време и напрежение в лутане из магазина и да планираме по-прецизно празничното меню – кои и колко са нашите гости, какви продукти и в какво количество са необходими, мога ли да комбинирам едни и същи продукти за различни ястия, кои храни ще мога да съхраня за няколко дни и т.н.

Идея 3: Огледайте се наоколо. Потърсете местното. Когато избираме да пазаруваме от местни български производители, освен че насърчаваме и инвестираме в българското, имаме и достъп до качествена храна, която не е пътувала стотици километра и не е престояла дни в складове и камиони преди да стигне до нас.
Местните производители могат да съдействат в избора на продукти, да препоръчат нещо специално и в разговор да създадете нови контакти. Макар и фермерските пазари да не са популярни във всички градове, на местните пазари можете да откриете представители на локални ферми и земеделски производители.

Идея 4: Купувайте отговорно с възможно най-малко пластмаса. Само една Коледна трапеза има силата да генерира отпадък за цяла седмица, а живеем във време, в което е фундаментално важно да минимизираме пластмасовия си отпадък. Все повече магазини вече се насочват към продукти без пластмасови опаковки, от което можем само да се възползваме. В останалите – носете собствени кутии, платнени торби за плодове и зеленчуци и т.н.

Идея 5: Бъдете силни пред Коледния маркетинг! Да вземем, например, на пръв поглед красивите, бързи и безобидни коледни и новогодишни късмети стратегически чакащи на касите. Определено изкушават със закачливи послания, свежи картинки и улеснението, че не ни се налага да ги мислим. А дали са полезни за нас и околната среда?

Тези късмети обикновено са напечатани върху хартия, която има ламинатен филм и не подлежат нито на компостиране, нито на рециклиране, а поради малкия си размер често се “губят” из кофите и камионите за сметосъбиране и остават да летят свободни наоколо. Може би не сме замисляли, че с останалите по тях хранителни остатъци могат да бъдат допълнителна вреда за бездомните животни и градските птици, които ще се опитат да се нахранят с тях?

Вероятно за цялото семейство ще бъде далеч по-ценно да намерим време и вдъхновение, за да напишем заедно късметите. Достатъчно е просто да присъстват в купа на масата, от която всеки да изтегли своето късметче. Това може да ни върне и към една от най-българските традиции – Наричането. Да наречем нещо и някой за здраве, благоденствие и берекет!

Това е простичък принцип, който може отново да стане основа на начина, по който избираме и пазаруваме. Принцип, който внася повече смисъл в действията ни, който ни подарява споделени моменти на близост и креативност и ни заобикаля с по-малко, но по-ценни предмети и други блага.

Фондация "КОРЕН" - Блог - За хитрините отвъд компостирането, част I

А какво остава за компостера и другите хитрини отвъд него, разказваме в част 2 на тази статия.