Вие сте тук

За хитрините отвъд компостирането, част II

Текст: Мадлен Зашева, Фондация “Корен”Koгато пазаруваме, често не се замисляме за хранителни отпадъци, които остават след готвенето. Те обаче крият редица различни приложения, освен опцията да се превърнат в почва в компостера. В редовете по-долу споделяме само малка част от тях.

Фондация "КОРЕН" - Блог - За хитрините отвъд компостирането, част II

Черупки от яйца

За предпазване на почвата в саксии. Може би сте забелязали, че понякога почвеният слой на саксиите ви изглежда съсухрен, въпреки че влажността е подходяща. Това се дължи на слънчевата светлина, в комбинация с влажността на въздуха в стаята и факта, че почвата е гола. Може лесно да я предпазите като използвате черупки от яйца. За целта измийте ги от останалия белтък, изсипете ги в тава и печете във фурна на 150 градуса за 15 минути. Като изстинат ги натрошете на по-дребни парчета и покрийте с тях почвата. Големината на парчетата изберете по свое желание.

За предпазване на градински цветя. Ако живеете в къща или се грижите за пространството пред блока и имате проблем с голите охлюви, един от начините з за справяне с тях е като отново измиете и изпечете черупки от яйца. Натрошете ги на по-дребни парчета (с големината на слънчогледова семка, но не по-малки или на прах). Поръсете около лехите и около цветята, правейки кръгове. Голите охлюви ще се отказват да преминават, защото черупките полепват по тях и нараняват целостта им. А тъй като е зима, спокойно можете да съхранявате изпечените черупки в буркан до пролетта, така ще успеете да съберете и нужното количество за растителна защита.

За разсадни чашки. За да използвате черупките от яйца за разсадни чашки, ще трябва да го предвидите. Необходимо е така да счупим яйцето, че по-голямата част от него по дължина да остане здрава. За целта може да чукнете върха на яйцето с лъжица. След като изплакнем черупката, я пълним с почва (примесена предварително с компост), добавяме семена по избор, покриваме с още малко почва и поливаме с пулверизатор.

Кафе

За козметични цели. Утайката от кафе е богата на минерали и витамини, които лесно можем да усвоим като козметични продукти. Достатъчно е да съберем утайка от кафе и да експериментираме. Най-бърз и лесен начин е под формата на скраб за тяло - събираме утайка от кафе в удобен съд и я използваме под душа, нанасяйки върху кожата с въртеливи движения. Ако добавим кокосово или бадемово масло, захар, канела или лимон, мед, зехтин или кисело мляко (хранителни продукти с доказани качества в козметиката) можем да използваме като маска за лице. Доверете се на личния си опит – най-добре познавате кожата си и на какво реагира. Комбинирайте съставки според типа кожа и какъв резултат търсите. Не забравяйте да съхранявате маските за лице в хладилник.

За подхранване на почва в саксии. Цветята много обичат кафето. От него си взимат калий и калций, за да растат здрави и силни. Можем да “нахраним” саксиите си, като добавим утайката от кафе в самата почва. Опитайте се да разнесете равномерно и да
смесите кафето с почвата, внимавайки да не нараните кореновата система на растението. Ако оставите кафето на повърхността на почвата като покривен слой, след няколко дни ще мухляса и няма да е от полза. Може да използвате и утайката като течен тор, само трябва да добавите вода и да оставите да престои 24 часа. Съотношението е използвано кафе за една чаша към 1 л вода.

Обелки от кореноплодни

Обелките от моркови, репи, картофи можете да изсушите и да съхранявате в отделен съд, като добавка към кафявите отпадъци, които изсипваме в компостера. Така ще спестите място в самия компостер (което е много важно при апартаменските) и ще имате допълнително разнообразие от кафява маса за зимните месеци.

Кореноплодните крият една магия, благодарение на това, че се зараждат и развиват в почвата, което ги прави по-издръжливи, е възможно да бъдат изсушени и съхранени. За сравнение това не би могло да се случи с обелки от краставици.

Фондация "КОРЕН" - Блог - За хитрините отвъд компостирането, част II

Цитрусови плодове

Опре ли до компостиране цитрусите са може би най-проблематично дискутираните плодове. В някои литератури относно компостирането, цитрусите са в графа “некомпостируеми”, а в други - точно обратното. Нашата препоръка винаги е била да се добавят в компостера в умерени количества и ситно нарязани.

Можете да ги използвате и повторно като козметика или почистващи препарати, а защо не и като коледна украса. Ето и няколко лесни идеи, които можете да комбинирате в различни варианти.

За козметични цели. Останалата пулпа от изстискани лимони, портокали, мандарини и грейпфрут може да използвате за маска за лице, като добавите към тях мед, зехтин, кисело мляко, белтък (за мазна кожа), жълтък (за суха кожа) или малко топла вода. Нанасяте на почистено лице, оставете да действа, докато кожата попие и изсъхне (около 10 мин) и изплаквате обилно с вода.

За почистване на дома. С лимон и сол можете да върнете блясъка на металните повърхности. За стъкло по-добре използвайте лимон и спирт/алкохол, защото солта ще остави бели следи и ще се наложи повторно измиване. Ако пък в един буркан нарежете корите от лимона и залеете с една чаша оцет и една чаша вода, след една седмица ще имате универсален почистващ препарат – само прецеждате и пресипвате в пулверизатор. За по-упорити замърсявания наръсете сода за хляб, напръскайте я със пулверизатора, изчакайте минута-две и забършете.

Като коледна украса: изсушете обелките от цитруси, като предварително сте ги оформили в спираловидни форми или сте изрязали формички с помощта на форми за сладки. Пробийте по една дупка за конец, докато са още меки, така че когато изсъхнат да ги нанижете на отделни връзки и да ги закачите на елхата. Можете да ги изсушите във фурната за няколко минути на 80 градуса, или върху радиатор за няколко часа. Голям бонус е носещият се цитрусов аромат в процеса на сушене.

Семена от зеленчуци

Покълване и отглеждане. Дори и да ви се струва, че вече е късно за отглеждане на зеленчуков разсад, не пречи да експериментирате с покълване на семена. Това би бил много ценен опит, ако никога досега не сте се занимавали с разсад или градинарство.

Първата стъпка е да съберем семената – това става като отделим с нож, лъжица или пръсти семките на чушки, домати, краставици, тикви, киви, ягоди, и всякакви други плодове и зеленчуци. Поставете ги върху лист хартия, салфетка, картон, платнена торбичка – повърхност, от която лесно ще можете да ги отделите. Оставете ги за 1-2 дни да изсъхнат от соковете, като това не трябва да се случва на ветровито място или с директна слънчева светлина. След това може да ги съхранявате в хартиени пликове или в специални за целта пликчета до следващата пролет. Съхранявайте на хладно, но не влажно място, без директна слънчева светлина.

Втората стъпка е покълване или засаждане. Използвайте прясно събрани семена, миналогодишни или купени. Изберете подходящ съд – в интернет и по магазините ще срещнете специални тарелки за разсад, можете да използвате кофички от кисело мляко (много удобни за домати), както и стандартни саксии за цветя. Избирайте така че, да бъдат на една височина, за да ви бъде по-удобно да ги покривате първите седмици.

Ако сте избрали кофички от кисело мляко, например, пробийте 3-5 дупки на дъното. Не много малки, за да не се запушат, но не и твърде големи, за да не изпада земя. Изберете количеството съдове според броя семена и техния произход. Напълнете съдовете със смес от черноземна почва (ако нямате възможност да си набавите, използвайте заместител от градинарски магазин), пясък, компост съотношение 5:1:4. Ако имате възможност да си набавите оборска или птича тор, добавете и нея, като намалите от компоста. Съотношението става 5:1:3:1.

Дори и да не можете да си осигурите всичко необходимо, помислете как можете да компенсирате липсата му (по-рано споменахме няколко идеи) и от какви допълнителни грижи ще има нужда (регулиране на топлина, светлина, влажност), за да отгледате семената успешно. Най-важното – просто експериментирайте!

Напълнете съдовете, така че да ви остане празно пространство до ръба на съда поне три пръста. Поставете семената. Покрийте с тънък слой почва. Не пълнете до ръба, нека остане празно един пръст, пръст и половина. Поливайте с пулверизатор. Водата да не е хлорирана, най-добре напълнете няколко шишета и я оставете да престоява. Покрийте със стъкло, прозрачна пластмасова плоскост или капак, найлон или друг материал, с който разполагате. Важно е да пропуска светлина и да пази вътре топлина и да има кислород.

След ден по повърхността на “покривалото” ще се образуват малки капки конденз. След седмица ще се покажат първите бебета стъбла и листенца.

Поставете съдовете в най-слънчевата си стая и ги въртете, така че стъблата да растат изправени. Пръскайте с пулверизатор един-два пъти на ден и дръжте покрити първите десетина дни. Наблюдавайте растенията. Те ще ви показват от какво имат нужда. Можете да експериментирате и с условията, в които ги отглеждате. Така водейки си записки ще установите оптималните условия за отглеждане на растения във вашия дом.

Стара земя от измръзнали саксии

Поетапно добавяне към компост. За добро или лошо понякога не успяваме да съхраним всичките си цветя зимно време и някои до пролетта вече са измръзнали. Самото умряло растение можем веднага да сложим в компостера, а ако решим да добавим и почвата в него, най-добре да е поетапно. Можем да я използваме като временен заместител на сухата материя, това става като добавяме по 1-2 шепи, когато изсипваме органичния отпадък. Ако изсипем всичката почва наведнъж, ще създадем “тапа” в компостера и ще се наложи в последствие да се справяме с дисбаланс.

Регенериране и повторно ползване. Ако пък все пак искате да ползвате саксията и почвата в нея повторно, извадете изсъхналото цвете, изсипете почвата върху чувал, така че да можете да я изчистите от останали корени и да ви бъде по-удобно за добавяне на подхранващи съставки – най-добре, ако имате готов компост да добавите съотношение 50/50 и хубаво да я размесите. Ако нямате компост, потърсете торфен или компостен субстрат от магазина. Ако и това не е вариант за вас, можете да се огледате в кухнята – утайката от кафе е подходящ заместител.

Разтворете кубче прясна мая в литър и половина вода и полейте почвата, колкото да я намокрите без да изтича. На следващия ден посадете ново цвете и поливайте с маята. Подходяща е и за подхранване на останалите саксии в дома ви. Водата от варене на боб или спагети вършат същата работа и отново са подходящи за подхранване на всички растения.

Фондация "КОРЕН" - Блог - За хитрините отвъд компостирането, част II

Готов компост

Използване за саксии и/или лехи. Кръговратът на компоста е такъв –> от почвата в растенията –> от растенията в кухнята –> от кухнята в компостера –> от компостера в почвата. За да завъртим кръговрата и в нашия дом, е достатъчно да имаме узрял компост, саксии или градински лехи, свободно време и желание да се изцапаме. Независимо дали ще подхранвате саксии или лехи, винаги смесвайте компоста с почвата. Ако използвате само компост е възможно да изгорите растенията заради високата концентрация на хранителни вещества. Смесването може да се случи директно в саксията – извадете част от почвата и я смесете с компост. След това отделно добавете компост в почвата, останала в саксията и после връщате това, което се извадили в началото. Накрая на процеса ще имате малко количество остатъчна почва, примесена с компост, с която можете да започнете в нова саксия.

Начини на съхранение (специално за апартаменти). Понякога моментът е неподходящ за използване на готовия компост и имаме нужда да го съхраним някъде, докато имаме повод. Най-лесно е като преместим самия съд за компостиране на тъмно, сухо място с постоянна стайна температура. Ако съдът обаче ни е необходим, за да продължим да компостираме, достатъчно е да преместим компоста в плътен черен чувал. Важно е да е далеч от пряка слънчева светлина, температурата и влажността да са постоянни и не прекалено високи (стайна температура и нива на влажност на въздуха). Завържете чувала, така че да остане малка пролука за въздухопроводимост. Така може да съхранявате няколко месеца, като е важно поне 2 пъти месечно да проверявате състоянието на компоста, за да сте сигурни, че сте уцелили условията и всичко е наред. Проверката става с леко разбъркване и проследяване на влажността и мириса на компоста.

Успех и ни пишете да разкажете за вашите хитрини!